Pe 7 mai Comitetul de Monitorizare al programului URBACT a aprobat oficial toate Rețelele de Planificare a Acțiunilor pentru a trece la faza 2.

Obiectivul principal al Rețelelor de Planificare a Acțiunilor este de a reuni între 7 și 10 orașe din Europa pentru a schimba experiență într-o anumită provocare tematică de dezvoltare urbană și pentru a-și împărtăși ideile despre soluțiile posibile, pe o perioadă de peste 2 ani. Faza 1 (de la sfârșitul lunii iunie 2019 până în februarie 2020) s-a concentrat pe dezvoltarea studiilor de bază, profilurilor de orașe și producerea Formularului de cerere pentru faza 2.

În urma aprobării Rețelelor de către Comitetul de Monitorizare, orașele sunt acum gata să se concentreze pe activitățile de schimb și învățare folosind o serie de instrumente și abordări de învățare, în conformitate cu metoda URBACT. Fiecare oraș partener va pune bazele unui Grup Local URBACT, care va formula planul de acțiune integrat pentru implementarea acțiunilor viitoare. Faza 2 prezintă, de asemenea, o noutate pentru proiecte: de acum încolo orașele sunt încurajate să întreprindă acțiuni pilot (acțiuni la scară mică), să experimenteze idei noi de proiecte, în conformitate cu subiectul rețelei orașelor.

Ca urmare a pandemiei Covid-19, Secretariatul URBACT va desfășura o serie de activități adaptate pentru a sprijini aceste Rețele și partenerii lor, inclusiv printr-o serie de instruiri folosind formate online și o prelungire de 3 luni a ciclului de viață al rețelei, ceea ce înseamnă că proiectele se vor derula până în august 2020. Astfel, rețelele vor respecta următorul calendar:

  • Etapa de activare (mai - decembrie 2020): alcătuirea unei foii de parcurs a Planului de acțiune integrat,
  • Acțiuni de planificare (decembrie 2020 - decembrie 2021): elaborarea planului de acțiune integrat,
  • Implementarea planificării (decembrie 2021 - iunie 2022): finalizarea Planului de acțiune integrat,
  • Finalul planurilor de acțiune integrate (iunie - august 2022): schimb de cunoștințe.

Puteți găsi toate rețelele aprobate în tabelul de aici, în care găsiți evidențiat și orașul Partener Lider al fiecăreia.

Felicitări pentru cele 23 de proiecte aprobate!